Господарство

Картина, зводила з розуму князя Льва Миколайовича Мишкіна.

Роман “Ідіот” справив на мене якесь особливе, важке і потрібне впечатленіе.Главний герой-князь Мишкін викликав суперечливі почуття, але людина це був доброго розуму і величезного серця. Завдання – переказати роман у мене не варто, все ж тут про живопис мова, тому відразу перейду до картини, що висіла в будинку у Рогожина і яка так хвилювала князя. На його думку, від такого живопису “віра може пропасти”

Трохи про автора полотна. Звуть його Ганс Гольбейн Молодший. Творив він у 16 ??столітті і вважався найбільшим художником свого часу. Як зазначають критики, його малюнки рясніють їдким сарказмом і особливою спостережливістю. Картина “Мертвий Христос у труні” (предмет нашого міркування) була написана автором приблизно в 1521 році. По праву картина являє собою щось страшне.



Христос завжди зображувався боголюдиною (з термінології Достоєвського): спокійний, одухотворений, мученицьки-чистий вид. Ми точно ЗНАЄМО: воскресне і врятує. Божественне начало візьме своє. А тут з боку Гольбейна така зухвалість, святотатство, блюзнірство.

Ще б. Мертвий, абсолютно мертвий Христос, з мутними мертвими очима, зі слідами трупних плям на тілі. Чи воскресне? Ось тут питання. Адже перед нами як і перед Мишкіним смерть в своєму абсолюті. Смерть того, в чиє Воскресіння так свято вірили і вірять. Можливо, автор хотів показати земну природу Христа, можливо, він знущався над віруючими, можливо, насправді і віри у нього не було і він вважав Христа земним рибалкою, який після смерті ну ніяк не міг не піддатися гниттю.

Питань багато. Особисто мені здається, що Гольбейн грав на контрастах. На тлі такої смерті Христа Воскресіння виглядало б куди переконливіше. У будь-якому випадку, це потрібна живопис, що змушує міркувати, задавати собі потрібні питання, шукати істину, нехай і з бурею в душі. Думаю, художник не забирає у нас надію, хоча, здавалося, все говорить про це, він сміливо перевіряє на міцність віруючих.

Так чи інакше, картина заслуговує на увагу. За сім бажаю. Спасибі, що читаєте мої роздуми.